martes, 19 de abril de 2011

AGULLOLA DE RUPIT



 10/04/2011

Quedem amb la Montse”petxina” de l’Esquirol, ens ha convidat el cap de setmana a casa seva coincidint amb el Manel i la Núria i una parella amiga. La Núria i el Manel van ser els nostres monitors d’escalada del curs “dona i esport”de la FEEC i gràcies al seu caràcter participatiu, la relació s’ha mantingut i fins i tot algunes alumnes han col·laborat per obrir conjuntament la via “Dona i estreps” .
Nosaltres finalment decidim incorporar-nos a la trobada el diumenge. Quan arribem estan ben entaulats esmorzant. Quines ganes de trobar-nos tots plegats, costa coincidir! Carreguem cotxes i ens dirigim a Rupit per fer l’agullola. Aquest indret es la tercera vegada que el visito, la primera va ser el dia 1 de l’any de l’any 2008.


Havíem passat el cap d’any a l’Esquirol i per encetar l’any d’una manera diferent vam venir a escalar. Aquesta fita va marcar el meu camí, ho vaig comprovar temps més tard. Però aquesta vegada l’Antonio ha pogut venir i em fa molta il·lusió que conegui un lloc preciós del nostre país i que alhora m’emociona.
Arribem a Rupit i els autocars ja fan acte de presència, nosaltres continuem deixant l’aparcament a la dreta fins que trobem la pista asfaltada. Arribem fins l’indicador del Salt de Sallent on trenquem a la dreta per deixar el primer cotxe. Carreguem el material al 4x4 i seguim un trosset més de pista. Organitzem tot el material i ens dividim, La Núria, el Manel i el Jordi aniran a fer la via Dona i estreps i nosaltres anirem a fer l’agullola, quedem per menjar plegats quan acabem. Travessem el pla de Fàbregas fins trobar la fita que baixa pel corriol Grau de Saltabocs. Aviat em d’emprar les mans i anar en compte per passar una pedra llisa on abans hi havia una corda. Seguim el camí que es desdibuixa pel bosc atapeït d’alzines, troncs i sotabosc, flanquejant la cinglera fins la base de l’agullola. 



Hem deixat enrere la via dona i estreps que faran els nostres companys. L’inici de la via és una canaleta, que ens deixa a una repisa estreta , cal anclar-se a una alzina per assegurar.







Mentre espero el meu torn aprofito per captar imatges i gaudir del paisatge, l’Antonio obre via i nosaltres pujarem darrera. L’equipament de la via és escàs, algun clau vell i 2 químics a la part alta, és de grau baix, algun pas de 4t+, però la roca no és bona i es desprèn. Al primer llarg la Montse va última i no para de fer bromes. 












Es munta la 1ª reunió, aprofitant les esquerdes de la roca, amb tres tascons per sobre del forat que ens permet espiar l’altre vesant de l’agulla. Continua l’Antonio de primer i nosaltres ens fem un embolic amb tantes cordes....! Mentre espero per pujar faig fotos als companys de l’altre via. Ara pujo jo de segona i gaudeixo, les vistes són fantàstiques, amb pocs minuts sóc a la creu, la reunió és solida per fer el ràpel. Mentre pugen la Maria Rosa i la Montse aprofito per fer més fotos.







Les vistes des de aquí dalt són magnífiques, el salt de Sallent queda lluny però es veu baixar força aigua, les cingleres del Far, Collsacabra, la vall de Sau...... quina meravella!







El dia ha acompanyat, ens hi quedem força estona, la Montse diu que no vol ser l’última de baixar, m’hi quedo jo, tardo una bona estona per entendrem amb el shunt, no l’he fet servir mai i d’un principi no me’n refio.....quan comprovo com funciona baixo confiada. 


Fem només un ràpel fins la base de la via, afortunadament podem recuperar la corda sense dificultats, gràcies a les precaucions de separar-les a l’ultima baixada amb un mosquetó. Ens comuniquem amb walquies amb els companys que han acabat i es dirigeixen al pla on ens trobarem tots plegats. Nosaltres ens queda desgrimpar la canal i desfer el camí fins el pla. Els dits dels peus ja fa estona que em fan mal, tinc ganes de treure’m els peus de gat. 







Estem tots plegats comentant l’experiència i anècdotes, quan el tercer tro ens convida abandonar l’ indret. Ens dirigim a l’Esquirol per fer un cafetó i una pluja breu ens deixa bones imatges de la plana de Vic amb el Montseny de fons. De camí cap a casa l’Antonio em diu que li a agradat molt, vol tornar-hi!
Gràcies Montse per la teva generositat




VIURE





abril 2011



La natura salvatge des de sempre m’ha fascinat. Néixer i viure a pagès hi deu tenir alguna cosa a veure. Sovint recordo l’ infantesa plena de jocs a l’aire lliure: camps de blat verd on jugàvem a cuca amagar, els gronxadors del cirerer, la riera on a l’estiu ens faltaven hores per fer petites preses, empaitar crancs, banyar-nos als tolls, l’hort.....
Sargantanes, cucs, vespes, formigues...... animalets que sovint patien alguna malifeta! Les nines i altres joguines quedaven a un segon lloc. Les caminades amb l’avi Pere seguint els termes, de segur que van deixar la llavor que ha germinat anys més tard. Després de més gran les ganes d’anar de campaments. No va poder ser, no tocava....ser nena en tenia part de culpa!
El temps va passant, les ganes de ser independent i adulta em condueixen a la maternitat i a les responsabilitats a una edat primerenca. Durant molts anys fer créixer la nova família va ser prioritari. Els meus fills van viure molt l’ambient de pagès i de vegades fèiem petites escapades a muntanya. Recordo quan vam anar a Suïssa, el meu somni eren els Alps. Com em van impactar: glaceres, cims, llacs..... llavors no podia imaginar, que anys més tard m’enfilaria per alguna de les seves muntanyes. Els fills van anar creixent i un bon diumenge de primavera del 2002, amb el meu germà Ricard i altres companys, vam enfilar el camí de Manresa a Montserrat a peu. Va ser el despertar, la llavor va germinar i mica a mica va arrelar. Els inicis sempre costen però per mi va ser trobar el camí, el meu camí.
De manera natural vaig anar ampliant els horitzons, els primers tresmils, les primeres travesses, les nits de refugi....aprendre a esquiar(de fons)! Ostres, això va costar! Quan li vaig agafar l’aire em vaig decidir pel patinador. L’esquí de pista em feia gràcia però una lesió quan ho vaig provar em va fer recular. Les primeres hivernals amb raquetes, com em van agradar! Vaig anar redescobrint les estacions, era emocionant, sempre amb il·lusió renovada per conèixer qualsevol racó, per compartir, per assolir nous reptes personals.
A vegades quan miro enrere no em sorprèn la insatisfacció que sentia, no acabava de trobar el meu lloc. Ha valgut la pena lluitar pel somni, buscar i trobar el camí. Les il·lusions i els somnis m’acompanyen allà on vaig, m’emociono sovint per qualsevol paisatge....per moments viscuts amb els companys i sobretot amb la parella i gran amor Antonio.
Elisenda

martes, 5 de abril de 2011

PIC DE LA FONTNEGRA


26 DE MARZO DE 2011










PIC DE LA FONTNEGRA
(POR LA CANAL CENTRAL)

Este sábado toca salida del Club Alpí Montserrat  y es de las buenas. Llevamos una buena racha de actividad dentro del CAM y con los cursos de esquí recién acabados parece que se ha reavivado un poco el interés por el esquí de montaña. Buena prueba de ello es que en estas últimas actividades invernales ha crecido de modo considerable el número de participantes que las realiza con esquíes … y eso me gusta.
En la reunión previa de los jueves no éramos muchos, pero ya se prevía que el número de montañeros no bajaría de las 20 personas.
Como viene siendo habitual, el lugar de encuentro para salir hacia la zona, es el Lidl de Manresa. Allí nos juntamos los que madrugamos para salir a la montaña con los que aún no han acabado la noche de fiesta en una cercana zona de “recreo nocturno”. Algunos nos miran con cara rara, preguntándose a donde irán este grupo de “locos” cargados de mochilas, raquetas, esquís, piolet y diversa ferralla…. y a estas horas de la madrugada. Sus caras de incredulidad se cruzan con nuestros divertidos comentarios acerca del estado “de gracia” de muchos de estos moradores de la noche.
Poco a poco van apareciendo coches... y más coches... y más coches… otras que pasa? Parece que las previsiones iniciales se han desbordado y en el último recuento nos salen 30 personas y 3 más que se unirán a nosotros en el punto inicial de la actividad… es un nuevo record.
Después de organizar coches nos ponemos en marcha en dirección a Puigcerdá, donde pararemos para tomar un café y un bocado.
La mañana está bonita y el amanecer nos coge antes de cruzar el Túnel del Cadí y en un sin pensar estamos en el bar de siempre calentado motores con unos cafés y unos bocatas.
Otra vez en marcha… cruzados el puerto de Porta Pimorent por la carretera que nos conduce al Pas de la Casa y buscamos el aparcamiento del inicio de la ruta.
Cuando llegamos no hay apenas coches, pero nosotros nos encargamos de saturarlo enseguida. Preparamos los equipos y unos con esquís y otros con raquetas iniciamos el recorrido. Antes de salir llegan los “tardanos” que venía directos de Manresa… a veces no se puede compaginar una noche de fiesta con un madrugón para ir a la montaña.



La primera parte de nuestro recorrido es común con los que suben al  Pedrons, antes de alcanzar la parte final del primer lomo nos enfilamos en un flanqueo que nos permite salvar la vertiente este pico. Subimos bordeando el Torrent de Balandrar teniendo a nuestra derecha el Pico de Pedrons, a nuestra izquierda el Pico de la Mina y cerrando el circo, los Picos de la Fontnegra, con su corredor central. El día está muy luminoso y soleado, numerosos aludes de placa se han despegado de las vertientes este y oeste de los picos avisándonos que la montaña sigue inestable ya que la nieve recién caída aún no se ha asentado.















Hacemos una parada antes de enfilarnos en la canal. Desde abajo ya no se ve tan derecha como de lejos, cuando empezamos a subir por su cono inicial comprobamos que la pendiente no bajará de los 40º y eso para los que vamos con esquí ya pica un poco.






Los que marchan con raquetas ya se las han quitado y suben con los crampones buscando la parte izquierda,  más sombría y donde la nieve está más dura.
Damos unas vueltas marías más y un ruido hueco en la nieve nos aconseja dejar los esquís y calzarnos los crampones para subir rectos por la canal.




La subida se hace larga, en algunos tramos la nieve menos compactada dificulta la progresión, y la inclinación se mantiene. El viento aparece lo que indica que la salida del corredor está próxima. La inclinación sube un poco pero sin pasar de los 50º y en pocos metros nos encontramos al final  la canal. El día se está poniendo un poco feo, nubarrones grises aparecen por el norte y comprometen algo la visibilidad. Estamos en la cresta de los tres picos que componen esta cadena, a nuestras espaldas se encuentra el más oriental y nosotros nos dirigimos al más alto ,al occidental ,que con sus 2878m es la máxima altura de esta zona. 





Recorremos la cresta en un sube y baja y en poco menos de media hora culminamos la ascensión del recorrido. El tiempo sigue empeorando y hace un poco de frío. Reponemos fuerzas con un bocado y un “tastet de trencaigües” y después de las fotos de rigor nos dirigimos de nuevo a la salida de la canal para iniciar su descenso. 





Algunos más osados han subido los esquís en la mochila para intentar su descenso. Los primeros giros son un poco forzados y los cantos agarran bien en la nieve dura, más abajo la nieve está menos compactada y nos hundimos en cada giro. Cuesta sacar los esquís en cada viraje y más de uno comienza el juego de “giro-caída-me levanto-giro y empieza a de nuevo porque me toca”. Cuando nos reunimos al final de la bajada muchos llevan en su haber una buena cuenta de rebozadas en la nieve y al final no nos libramos ninguno de probar su esponjosidad……







Los componentes del recién acabado cursillo de esquí de montaña nivel II (Francesc, Alba, Nuria, Eli, Carme) han comprobado que la nieve no siempre es amable con los que intentan dibujar las  trazas de sus esquís sobre ella, pero han bajado como campeones y campeonas.
Con una serie de diagonales tendidas a lo largo del valle intentamos no perder altura para no tener que remar y subir al ancho lomo que nos permitirá disfrutar de una breve bajada, para llegar a los coches. Atravesamos un terreno accidentado  lleno restos de avalanchas, que está sembrado de agujeros y  bolas de nieve  y que nos hacen perder el equilibrio y caer a más de uno.
Después de un último esfuerzo y estirando al máximo la diagonal no encontramos en lo alto del lomo que queríamos salvar…. y apenas hemos remado¡¡.
Disfrutamos de una corta bajada con una nieve menos pesada que en las zonas anteriores y aún podemos dibujar alguna bonita traza en la ladera de la montaña.
Nos encontramos todos en los coches, mientras nos cambiamos van llegando los de las raquetas que venían siguiendo nuestra huella. La tarde empeora y nos damos prisa en recoger el material y dirigirnos a Puigcerdá donde tomaremos una cerveza para celebrar una bonita actividad y un día completo. Luego …. a casa.